Home > Project Management > het V-model

het V-model

Tijdens het managen van projecten ben je steeds op zoek om tools en methodes te vinden die je helpen in het managen van projecten. Als projectmethodiek gebruiken we een afgeleide van Prince2. Ons eigen model is vooral handig in de commerciele overleggen met klanten. Ons model geeft duidelijk weer welke stappen doorlopen moeten worden bij een project.

Image

Een andere voorbeeld van een methode die we gebruiken is GTD van David Allen. Hierover kun je meer lezen in mijn vorige blogpostings.

Momenteel gebruiken we ook het V-model (ook hier weer een eigen interpretatie) om onze projecten beter te managen.

Het V-model is een grafisch overzicht van een ontwikkeltraject. Er zijn een aantal stappen nodig voordat men kan starten met het ontwikkelen. Na het ontwikkelen zijn er een aantal stappen nodig om het traject op te leveren (zie http://en.wikipedia.org/wiki/V-Model).

Image

Bij het ontwikkelen van een bijvoorbeeld een website beginnen we eerst met een grondige inventarisatie en analyse. Deze gegevens worden veelal verwerkt in een prototype, een USE CASE diagram (UML), een vision document of een blauwdruk. Dit is afhankelijk van de complexiteit van een project. Een prototype is een veel gebruikte manier om functionaliteiten, structuur en content visueel weer te geven. Met een prototype krijg je op voorhand ook een goede discussie over de 3 genoemde onderwerpen. Nadat een prototype ontwikkeld is wordt gestart met het ontwerp. Hierbij wordt dus goed gekeken naar de ontwikkelde documentatie. Nadat het ontwerp gereed is kan de developer starten met de ontwikkeling; hierbij wordt hij ondersteund met de documentatie en de designs. Nadat de ontwikkelaar gereed is en akkoord geeft op de ontwikkeling, dan kan de designer het eindresultaat vergelijken met de voorheen ontwikkelde designs. De designer zal op enig moment akkoord geven en dan kan de projectmanager de website testen en beoordelen op basis van het prototype (is alles wat besproken is verwerkt e.d.). Vervolgens kan de klant aan de slag met het redactiegedeelte van de website.

Het V-model is dus een handige tool tijdens het ontwikkelen van bijvoorbeeld een website. Het geeft duidelijk weer waar men zich in de ontwikkeling begeeft. Tevens kan men de verantwoordelijkheden qua ontwikkeltraject duidelijker vastleggen. Het testen en opleveren gebeurt dus op basis van eerder gemaakte documenten en designvoorstellen.

Advertenties
  1. Nog geen reacties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: